Cum sustine sistemul CRM fluxul activitatilor procesului de vanzare?

Task-urile unui agent de vanzari sunt diverse si, de multe ori, chiar suprasolicitante. Nu sunt putine situatiile in care informatiile pe care le primim de la clienti sau feedback-ul de la prospecti devin esentiale pentru analizele mai amanuntite pe care le facem pentru evaluarea performantelor personale. Astazi vedem impreuna cum putem monitoriza activitatea in cadrul sistemului Zimplu CRM.

cum sa generati rapoarte in crm.jpg

Obtinerea rapoartelor de activitate in cadrul departamentului unei companie este una din etapele cele mai importante, pe baza careia obtineti un feedback cu privire la activitatile desfasurate.

Vom lua cazuri concrete pentru a intelege cum sa aveti un management al timpului bine pus la punct cand vorbim de generarea si analiza rapoartelor de activitate.

De exemplu, activitatea in departamentul de vanzari se desfasoara dupa fluxul urmator:

  • prospectarea pietei si obtinerea lead-urilor
  • abordarea lead-urilor ( contactarez telefonic, stabilirea intalnirilor, trimiterea ofertelor, etc.)
  • negocierea si vanzarea
  • etapa de follow-up

Pe baza acestor etape, reprezentantul de vanzari genereaza diverse rapoarte.

raport zimplu crm.png

Primul pas pe care agentul de vanzari trebuie sa il faca in cadrul procesului de vanzari este de a prospecta piata si de a obtine lead-uri. Sa presupunem ca reprezentantul X din cadrul companiei identifica un lead pe care il contacteaza pentru a afla nevoile si asteptarile pe care le are acesta din partea produsului sau serviciului furnizat.

Pana sa stabileasca prima intalnire cu lead-ul identificat, reprezentantul de vanzari parcurge, in general, 2-3 etape, de la etapa de cold calling, la etapa cand reuseste sa stabileasca o legatura cu acesta pe care sa o contureze in timp.

In termeni de CRM, aceasta actiune este trecuta in sistemul Zimplu CRM ca “Notita” - tipul activitatii: Apel, pentru a tine evidenta stadiului in care este relatia cu prospectul.

rap.jpg

Sa presupunem ca agentul de vanzari a ajuns la cea de-a 2-a etapa, etapa in care a stabilit intalnirea cu lead-ul. Dupa discutiile avute in cadrul intalnirii, reprezentantul va avea un feedback despre nevoile pe care acesta le are si va sti ce detalii sa surprinda in momentul crearii ofertei personalizate.

Sistemul Zimplu CRM ii ofera posibilitatea reprezentantului de vanzari sa introduca informatiile discutate la intalnire prin functia „Notite” , tipul activitatii - „ intalnire”. Functia permite agentului sa parcurga cu usurinta etapa de follow-up si sa tina cont de fiecare detaliu adus in discutie de prospect.

rap 2.jpg

Dupa ce reprezentantul parcuge etapa de follow-up, acesta va putea genera cu usurinta oferta pliata pe nevoile lead-ului. In urma trimiterii ofertei pe email, repezentantul va adauga o notita - „Email” in Zimplu CRM pe baza careia isi poate seta un reminder in cazul in care nu primeste feedback-ul din partea prospectului.

raport activitate crm.jpg
raport activitate in sistem crm.jpg