Clientii s-au Obisnuit sa Sune la Orice Ora?

Nimeni nu ne obliga sa le raspundem clientilor la telefon ori de cate ori ne apeleaza. Dar ce putem sa facem? Mentinerea unei relatii stranse conteaza mult pentru dezvoltarea sanatoasa a afacerilor. Oamenii apreciaza umanitatea si vor sa vada ca problemele lor sunt tratate cu interes si atentie. Prin urmare, chiar si promptitudinea cu care raspundem la telefon poate fi un plus atunci cand cineva are de ales intre noi si competitorii nostri.

clientii s-au obisnuit.jpg

Totusi, daca incercarea de a le oferi clientilor o experienta placuta se transforma in exces de zel, nu veti obtine rezultatele pe care le asteptati. Dimpotriva, veti resimti mai mult stres, pentru ca asteptarile clientilor vor creste de la o zi la alta, iar dumneavoastra veti avea mult mai putin timp liber neintrerupt pentru a petrece alaturi de cei dragi. 

Nu lasati telefonul sa va distraga atentia!

Dumneavoastra trebuie sa va stabiliti prioritatile de moment si sa gasiti solutia potrivita pentru a rezolva atat task-urile de pe lista zilnica, cat si problemele urgente ale clientilor care va apeleaza. Totusi, in unele zile s-ar putea sa va treziti cu prea multe pe cap... Incercati sa redirectionati apelurile catre alti colegi care sunt mai liberi, sau sa planificati pentru urmatoarele zile rezolvarea problemelor care va sunt comunicate.

Cand nu trebuie sa raspundeti la telefon?

Este foarte important ca atunci cand va aflati intr-o intalnire cu un client sau cu un partener de afaceri sa nu intrerupeti discutiile pentru a raspunde la telefon. Timpul persoanei respective este la fel de important ca timpul dumneavoastra. Puteti face o exceptie doar in cazul in care aveti certitudinea ca este vorba despre ceva urgent si, bineinteles, ar fi excelent daca ati anunta in prealabil ca urmeaza sa primiti un apel.

De asemenea, daca va apeleaza o persoana despre care stiti ca este nemultumita si nervoasa, este bine sa nu preluati apelul imediat. Daca amanati discutia pentru o perioada scurta de timp este foarte probabil ca persoana in cauza sa se mai calmeze.

In cazul timpului petrecut cu prietenii si familia primirea apelurilor de serviciu este o alegere personala. Unele persoane traseaza o granita clara intre timpul de lucru si timpul liber, in timp ce alte persoane accepta sa faca mici exceptii. Orice ati alege, este bine sa stabiliti niste limite pe care sa nu le depasiti, astfel incat timpul dumneavoastra de odihna si relatiile cu cei dragi sa nu fie afectate in mod negativ.

Cand este absolut necesar sa raspundeti la telefon?

In timpul programului de lucru este obligatoriu sa preluati telefoanele partenerilor. Daca momentul nu va permite sa raspundeti, trebuie sa reveniti cu un telefon in cel mai scurt timp si de preferat in aceeasi zi.

Va recomandam ca in afara programului sa incercati sa raspundeti la telefoanele clientilor care ar putea avea o problema urgenta. Nu este cazul sa le raspundeti celor care va suna mereu pentru probleme nesemnificative, dar ar fi bine sa alocati cateva minute unei persoane care are intr-adevar nevoie de ajutor si consultanta.