Aveti calitatile sa fiti un manager de vanzari bun?

Managerii, si in special managerii de vanzari, isi obtin rezultatele prin felul in care isi conduc echipa. Cu siguranta ca un manager de vanzari bun a fost candva un agent de vanzari foarte bun, insa poate oare un foarte bun agent de vanzari sa fie si un bun conducator de echipa? Ce face ca un manager sa fie “bun”? Ce calitati trebuie sa aiba un manager de vanzari, de fapt? Cum trebuie sa se comporte fata de colegii sai din subordine? Astazi exploram aceasta tema extrem de interesanta!

manager vanzari motivational

Calitatile unui manager de vanzari cu rezultate

Va regasiti in situatiile urmatoare? Sunteti un agent de vanzari plin de succes. Va depasiti in mod repetat targeturile. Va cunoasteti produsele, clientii, piata pe care activati si competitia amanuntit. Sunteti plin de idei si sunteti aproape sigur ca puteti face ceea ce face seful dumneavoastra. Pregatiti-va pentru o noua provocare pentru ca a fi un bun sef pentru o echipa de vanzari inseamna mult mai mult decat a fi un extraordinar vanzator.

Desigur ca eficienta ca agent de vanzari este o calitate importanta, dar sa exploram si restul abilitatilor pe care un manager de vanzari trebuie sa le aiba.

1. Motivati si inspirati

Incepem probabil cu cea mai dificila trasatura a unui “sef” bun. Cei mai multi manageri urmaresc evolutia conturilor cheie, stabilesc planul de vanzari si omit sa le comunice vanzatorilor ce asteapta de la ei. Din pacate inca mai suntem martorii unor situatii in care conducerea echipelor este bazata pe intimidare si nu pe motivare. Astfel de manageri sunt usor de observat pentru ca de cele mai multe ori se ascund in birourile lor si iau contact cu echipa doar pentru a verifica daca s-au atins planurile de vanzari si nu pentru a le oferi sfaturi si indrumare.

A fi manager de vanzari inseamna mai mult decat a incheia contracte si a stabili bugete. Oamenii din subordine trebuie ascultati si motivati.

Pe de alta parte, nici a tine discursuri motivationale ore in sir nu reprezinta cheia succesului. Daca veti dezvolta calitatile pe care le vom detalia in urmatoarele randuri, adaugand niste doze de umor si generozitate, veti inspira cu siguranta echipa sa va urmeze in “lupta” pentru clienti.

Managerul de vanzari trebuie sa stie sa infrunte cu calm haosul, sa imbratiseze cu entuziasm schimbarea si sa conduca echipa prin toate schimbarile care vor aparea in cale.

2. Dezvoltati abilitati de recrutare si de management al performantei

Desi oamenii din vanzari cel mai probabil vor fi recrutati de departamentul de HR, este foarte important ca si dumneavoastra sa oferiti un feedback. Trebuie sa aveti in echipa oameni cu care rezonati, oameni pe care sa simtiti ca ii puteti ghida in cariera si alaturi de care sa evolueze compania din care faceti parte.

Va trebui sa scoateti la suprafata si sa imbunatatiti toate calitatile fiecarui membru al echipei. Asta inseamna ca daca unul dintre colegi nu performeaza in mod eficient, va trebui sa adresati problema. Daca nu exista in companie un set de proceduri, dezvoltati chiar dumneavoastra o metoda simpla de setare a obiectivelor si de monitorizare a succesului.

In acest sens un sistem CRM va poate aduce multe avantaje.

3. Fiti inovator si investiti in echipa

Este foarte important ca managerul unei echipe de vanzari sa incerce sa scoata tot ce este mai bun nu numai din echipa, ci din fiecare individ in parte. Daca ceva nu functioneaza cum trebuie, va fi nevoie sa gasiti solutia pe cont propriu, in urma analizarii amanuntite a oamenilor cu care colaborati.

Asa cum nu exista sportivi de performanta fara puncte slabe, asa nici vanzatorii cei mai capabili nu sunt lipsiti de defecte. Descoperiti-le si lucrati pana cand le transformati poate chiar in punct forte.

Investiti nu numai financiar in colaboratorii dumneavoastra. Asa cum este important sa mentineti o relatie stransa cu clientii externi, la fel de importanti sunt si “clientii” interni, colegii din departament. Investiti in dezvoltarea lor profesionala, dar investiti si in cea personala.

Cei mai buni manageri ofera in permanenta coaching, training, dezvoltare. Privesc colaborarea cu subalternii ca o investitie continua.

Ei nu lasa la voia intamplarii dezvoltarea oamenilor, ci isi creeaza un plan cu obiective SMART. Ei stiu sa faca diferenta intre dezvoltarea carierei si dezvoltarea abilitatilor. Un curs de negociere ii ofera vanzatorului un impuls pe termen scurt, insa nu se poate spune ca va avea un impact semnificativ pentru cariera sa pe termen lung.

Pe scurt, excelenta in vanzari inseamna angajarea fiecarui vanzator intr-un proces continuu si nesfarsit de perfectionare.

4. Inspirati incredere

Probabil ca agentii de vanzari sunt cei mai abili atunci cand vine vorba de identificarea unor mesaje manipulatoare. Din acest motiv, oricat functioneaza speech-urile motivationale sau educative, puterea exemplului este cea care le va dicta atitudinea fata de dumneavoastra.
Increderea este cea care creeaza relatiile. Cantariti toate informatiile si respectati-va cuvantul dat. Daca stabiliti reguli si termene limita fiti primul care le respecta.

Dovediti-le colegilor ca lucrati pentru binele echipei si sunteti gata sa mergeti pana in panzele albe daca este nevoie pentru ei. Recunoasteti cand gresiti si asumati-va responsabilitatea.

5. Oferiti feedback

Chiar daca uneori ne e teama de ce ni s-ar putea spune, daca un manager stie sa ofere feedback pozitiv, acest lucru nu va face decat sa ne ajute sa crestem.

Fara incurajari, sarbatoriri, vorbe bune, oamenii se vor simti tot mai putin motivati si asta evident ca se va resimti in productivitatea lor.

Oferind in permanenta feedback, oamenii din echipa vor sti unde se afla, care este rolul lor, vor avea increderea ca sunt niste profesionisti si ca trebuie sa ramana asa sau sa fie chiar mai buni.

Feedback-ul nu trebuie sa fie numai pozitiv, chiar si criticile constructive constituie o evaluare buna daca sunt formulate in asa fel incat sa ofere un impuls celuilalt.

6. Dezvoltati un spirit strategic

Pentru ca o echipa sa fie grozava este nevoie de mult mai mult decat atingerea unui target. Un manager de vanzari bun are o gandire strategica si gaseste in fiecare situatie o modalitate de a-si conduce spre “culmile succesului” echipa.

Trebuie sa fiti capabil sa va adaptati noilor trenduri din piata, tehnologice, financiare, umane, de orice fel. Incorporati noi metode de lucru si de motivare, toate cu scopul de a dezvolta echipa si business-ul.

Poate ca a fi manager de vanzari este urmatorul pas in cariera dumneavoastra, insa cu siguranta nu este un task simplu. Este chiar plin de obstacole.

Cum spunea Michael Jordan: “obstacolele nu trebuie sa te opreasca. Daca te lovesti de un perete, nu renunta intorcandu-te din drum. Gaseste o modalitate de a-l urca, de a trece prin el sau pe langa el.

Daca veti dezvolta calitatile mentionate anterior, nu se poate sa nu gasiti metodele prin care sa depasiti obstacolele.