7 Metode prin care un sistem CRM va eficientizeaza Procesul de Vanzare

Clasica problema cu care se confrunta departamentul de vanzari din cadrul unei companii este durata procesului de vanzare. Insa, ceea ce sta la baza ingreunarii unui astfel de proces, sunt aspectele administrative legate de crearea rapida a unor baze de date relevante, precum si prioritizarea si organizarea activitatilor in functie de importanta acestora.

De ce are nevoie business-ul dumneavoastra de un sistem CRM?

Conform celor spuse anterior, s-a constatat faptul ca 47% din timpul unui reprezentant de vanzari este alocat vanzarii propriu-zise, restul de 53% fiind distribuit activitatilor administrative.

Ce presupune asta? De la etapa de prospectare a pietei, abordare a clientului la analiza nevoii clientului, prezentarea solutiei care sa satisfaca cerintele acestuia si in cele din urma negocierea si vanzarea, reprezentantii de vanzari trebuie sa trateze fiecare etapa in parte fara a trece peste amanunte care ar putea perturba buna finalizare a vanzarii.

In momentul de fata, indiferent de industrie, managerii pun din ce in ce mai mult accent pe cresterea eficientei la locul de munca si usurarea task-urilor pe care le au angajatii, incercand sa adopte tot felul de strategii pentru a merge in directia dorita. De obicei, managerii de vanzari vad implementarea unui sistem CRM ca o modalitate usoara de a stoca si centraliza informatiile, de a monitoriza procesele de vanzare si performantele obtinute de angajati si nu in ultimul rand, de a opta pentru metode de optimizare a strategiilor abordate.

timp alocat vanzarii si activitati administrative.jpg

Potrivit statisticilor obtinute pe baza research-ului realizat de Tech New World in 2012, 54% din companii inregistreaza o crestere a vanzarilor in urma implementarii unui sistem CRM, fiind mult mai deschise cand vine vorba de un astfel de software.

Ceea ce vrea sa transmita un sistem CRM nu este legat de cum acesta ar imbunatati viata reprezentantilor de vanzari, ci mai degraba cum ii ajuta sa isi eficientize munca si sa-si creasca potentialul.

Asadar, cum poate implementarea unui astfel de software sa ajute departamentul de vanzari?

1. Accesibilitate si usurinta de a lucra

Sistemul dispune si de o interfata pentru mobile, ceea ce permite accesul utilizatorilor de oriunde, putand cu usurinta sa modifice statusul activitatilor si sa dezvolte bazele de date cu clienti.

2. Managementul timpului este cheia succesului

Ofera o buna manageriere a timpului, utilizatorii putandu-si optimiza programul zilnic si prioritiza task-urile, astfel incat sa fie siguri ca nu au omis niciun client si ca pot contacta prospetii in timp util. CRM pune bazele unei relatii puternice cu clientul.

3. Masoara performantele si depaseste limitele

Permite emiterea rapoartelor de activitate ce ajuta la masurarea performantelor dintr-o anumita perioada, si nu in cele din urma, afiseaza etapa in care se afla fiecare utilizator si stadiul contractelor care ii apartin.

4. Mentinerea in timp real a relatiei cu clientii

Sistemul CRM permite utilizatorilor sa aiba o evidenta a fiecarui client in parte, afisand istoricul de activitati, unde pot fi adaugate noi notite, pe baza carora reprezentantii de vanzari sunt informati in timp real in legatura cu schimbarile aparute.

5. Focus pe client si pe nevoile acestuia

Un sistem care stocheaza toate informatiile cu privire la clienti ajuta reprezentatii de vanzari sa identifice nevoile exacte ale acestora si sa anticipeze problemele care ar putea aparea. De astfel, pot vedea cand un client are nevoie de reinnoirea unui contract sau de achizitionarea unui alt produs/serviciu.

6. Reducerea activitatilor administrative

Daca pana acum procesul de vanzare consta intr-o sumedenie de activitati administrative, CRM usureaza acest intreg demers datorita functiilor pe care le pune la dispozitia utilizatorilor si prin intermediul carora, acestia pot tine evidenta clientilor si vanzarilor, a detaliilor legate de preturi si produse.

7. Reducerea costurilor

Desi un sistem CRM nu este printre cele mai ieftine software-uri, acesta ajuta companiile sa economiseasca bani deoarece reduce din timp erorile care ar putea aparea si care ar produce pagube sau afecta in vreun fel demersul procesului. Cu alte cuvinte, un astfel de sistem este mai ieftin fata de costurile la care ar putea fi supusa o companie care nu il are implementat.

In concluzie, odata ce este implementat corect un sistem CRM si este primit cu bratele deschise de catre angajati, acesta va creste potentialul reprezentantilor de vanzari, ajutand departamentele companiei sa se perfectioneze din punct de vedere organizatoric si administrativ.

Echipa de vanzari trebuie sa vada in ideea ce sta la baza sistemului CRM, faptul ca monitorizarea si realizarea unui program pe baza task-urilor stabilite, permite o buna gestionare a contractelor, lead-urilor si planificarilor de vanzari, iar procesul de vanzari va deveni mai fluent, focusul fiind pus pe client si nu pe activitatile administrative.

Nu in cele din urma, fiind la randul nostru o companie care a implementat un astfel de software, putem afirma din propria experienta, faptul ca, odata ce o companie investeste intr-un sistem CRM, acesta garanteaza reducerea sau poate chiar eliminarea riscurilor pe care le-ar fi intampinat de-a lungul activitatii sale.

Mergand pe principiul “De la simplitate, evoluezi spre performanta”, compania a luat decizia de a pune bazele unui astfel de sistem, si anume Zimplu CRM , mult mai simplu comparativ cu cele existente pe piata in momentul de fata, fara functii inutile si care nu necesita un lung proces de training-uri pentru a fi inteles. Este o solutie pe care noi, la randul nostru am implementat-o si pe care o recomandam si clientilor nostri datorita eficientei de care a dat dovada si usurintei de implementare si functionare.