ERP vs CRM. Care sunt diferentele si ce trebuie sa aleg?

Daca la nivel global solutiile CRM (Customer Relationship Management) sunt vedetele, in Romania sistemele ERP (Enterprise Resource Planning) reprezinta principala atractie. Insa ce ar trebui sa analizam astfel incat sa nu picam in capcana functionalitatilor si rapoartelor multiple care promit multe fara sa garanteze neaparat si rezultate?

erp vs crm.jpg

Diferenta intre un ERP si un CRM

Sistemele ERP pleaca de la ideea ca inglobeaza mai multe module (CRM, MRP, contabilitate, resurse umane, achizitii etc.) si astfel ofera o solutie integrata pe care toata firma ar trebui sa o foloseasca. Insa, cei mai multi utilizatori de ERP-uri se plang de gradul de utilizare al acestora in companii si de rezistenta la schimbare cu care se confrunta din cauza complexitatii.

Ce avantaje ofera un sistem CRM?

Solutiile CRM se concentreaza si sunt specializate mai mult pe activitatile din jurul clientilor, cum ar fi marketing, vanzari si suport clienti. Acestea vin in general cu o expertiza solida pe aceste domenii cheie din orice companie iar piata a evoluat destul de mult astfel incat o solutie CRM sa poata fi folosita chiar si de catre cei mai putini instruiti in ceea ce priveste utilizarea noilor tehnologii.

Argumentul conform caruia doar un sistem ERP poate sa ofere o solutie integrata nu mai este de actualitate in prezent, in special datorita tehnologiei cloud computing. Aproape toate aplicatiile ce functioneaza in cloud pot fi integrate intre ele, astfel putem avea o aplicatie CRM integrata foarte usor cu o aplicatie de contabilitate si gestiune sau cu o aplicatie de stocare a documentelor. Intr-un final, prin toate aceste integrari, chiar si cele mai mici companii isi pot permite sa aiba o solutie integrata fara a folosi cuvantul ERP.

Putem lua ca exemplu achizitia unei case. Avem optiunea sa cumparam o casa deja mobilata, complet utilata, unde toate lucrurile vin la pachet, sau putem construi o casa noua, pentru care sa decidem chiar noi ce materiale de constructie folosim, ce mobila cumparam etc. La final, casa care a fost construita de la zero dupa preferintele cumparatorului se va potrivi mult mai bine cu nevoile acestuia decat o casa cumparata de-a gata.

In ziua de astazi, informatizarea companiei se poate produce treptat, odata cu cresterea acesteia. Putem incepe cu o aplicatie de facturare si gestiune, ulterior daca este nevoie putem folosi si o aplicatie CRM ajungand intr-un final cu un set de solutii integrate care satisfac toate nevoile companiei.

Care este cea mai buna solutie? Un sistem ERP sau un software CRM?

In concluzie, cea mai buna solutie este cea care raspunde la nevoile companiei. Daca se doreste imbunatatirea relatiei cu clientii, atunci este nevoie de o solutie CRM, daca se doreste o solutie completa ce acopera toate departamentele, un sistem ERP poate fi o varianta rigida pe termen lung, iar in acest caz recomandam utilizarea mai multor aplicatii cu posibilitatea de a fi integrate intre ele.