Cum va Ajuta Integrarea Emailului cu Sistemul CRM in Vanzari?

Pentru un reprezentant de vanzari comunicarea cu prospectii si Clientii ia diferite forme incepand de la cold-calling, discutii telefonice, la intalniri si schimburi de email-uri.

cum va ajuta.jpg

Dupa cum bine stim, relatia client-reprezentant de vanzari se bazeaza pe comunicarea cat mai clara si mai concisa din partea ambelor parti implicate:

  • o data in cazul lead-ului/Clientului, in a prezenta clar nevoile pe care le are;
  • si pe de alta parte, in cazul reprezentantului de vanzari care trebuie sa comunice beneficiile produsului in asa fel incat sa se plieze asteptarilor Clientului.

Insa, comunicarea in cadrul relatiei dintre Client si reprezentantul dumneavoastra de vanzari se poate ingreuna in situatiile in care dispuneti de o baza de date mare a Clientilor. In astfel de situatii, cu cat baza de date este mai mare, cu atat mai mare este riscul sa pierdeti sau sa omiteti informatii importante legate de nevoile si necesitatile clientilor.

Potrivit unui studiu realizat de The Rockefeller Corporation, a fost demonstrat ca 82% din Clienti pleaca deoarece cred ca reprezentantilor de vanzari nu le pasa de ei si ca nu le sunt ascultate nevoile.

Astfel de situatii sunt cauzate de lipsa de comunicare, pierderea informatiilor si a detaliilor discutate. Plecand de la aceasta idee, tocmai cu scopul de a eficientiza comunicarea si a tine cont de toate detaliile prezentate, s-au pus bazele sistemului CRM si a integrarii email-ului in cadrul acestuia.

In urma discutiilor pe care le-am purtat cu echipa de vanzari, ne-am propus sa aflam cat mai multe detalii despre cum ii ajuta integrarea email-ului cu Sistemul CRM in relatia cu Clientii.

Iata ce am aflat:

1. Veti avea un istoric al conversatiilor de oriunde v-ati afla

Prin intermediul integrarii email-ului cu sistemul CRM veti putea avea un istoric al discutiilor pe care le-ati purtat cu Clientii, de la ofertele prezentate, la detaliile si solicitarile facute de acestia.

Sa presupunem ca unul din clientii dumneavoastra solicita modificarea unei oferte pe care dumneavoastra ati trimis-o pe email acum 1 an. In aceasta situatie, veti fi nevoit sa cautati in nenumaratele mail-uri trimise in timp. Probabil va fi greu sa va amintiti si Subiectul mail-ului dupa o perioada atat de indelungata.

Dar daca ar fi sa utilizati sistemul CRM, tot ce va trebui sa faceti este sa intrati pe contactul companiei respective si veti gasi atasata oferta ce necesita modificari.

2. Eficientizati comunicarea cu celelalte departamente

Pentru a intelege, sa luam drept exemplu situatiile in care unul din reprezentantii dumneavoastra nu isi aduce aminte de plata unei facturi de catre clientul „X”.

Cum veti proceda daca folositi un sistem CRM: in acest caz, reprezentantul de vanzari nu va mai fi nevoit sa contacteze persoana din departamentul financiar, care la randul ei sa ia fiecare email in parte. Va putea intra direct pe profilul clientului din sistemul CRM si va cauta factura in sectiunea „Documente”.

Asta ii va ajuta si pe agentii de vanzari sa stie in ce stadiu este relatia cu Clientul respectiv si cum trebuie sa abordeze situatia pe viitor.

3. Sincronizati contactele si task-urile echipei

Dupa ce reprezentantul dumneavoastra de vanzari a incheiat un nou contract si a fost achitata factura, urmatorul pas revine departamentului tehnic care trebuie sa livreze produsul/ serviciul clientului. Dupa ce a fost realizata si aceasta etapa, departamentul tehnic poate crea tichete pe baza schimbului de mail-uri, email-uri prin intermediul carora reprezentantii de vanzari pot urmari evolutia relatiei cu clientul.

Aceasta etapa permite echipei de vanzari sa stie cand si cum sa inceapa etapa de follow up.

4. Organizati informatiile pe companii

Ganditi-va: Cat timp ati alocat ultima data cautarii informatiilor primite de la un Client pe email? Daca ar fi sa cautam informatii de acum ani de zile, ne-ar lua foarte mult timp. Insa, prin intermediul sistemului CRM veti avea posibilitatea sa aveti un istoric al discutiilor pentru fiecare Client in parte, fara a mai fi nevoit sa cautati intr-o mare de email-uri a companiilor.

Indiferent de etapa in care se afla procesul de vanzari, fie prospectare, identificarea nevoilor, prezentarea solutiei, vanzarea propriu-zisa, sau etapa de follow-up, printe cele mai intalnite forme de comunicare este cea prin intermediul email-urilor. Aceasta este o forma simpla si eficienta de a pastra legatura cu lead-urile si Clientii.

Prin integrarea email-ului intr-un sistem CRM veti reusi sa va gestionati mai eficient activitatea si veti castiga timp, timp pe care inainte il alocati cautarii informatiilor in istoricul conversatiilor de pe email.

Tineti o evidenta clara a Clientilor utilizand sistemul CRM ce va permite integrarea adresei de email. Testati gratuit Zimplu CRM!