Ce este Procesul de Vanzare?

Iata cateva idei despre cum se parcurge un proces de vanzare, de la primul pana la ultimul pas. Pe parcurs veti intalni cateva detalii din culisele Nexus Electronics, pentru ca dumneavoastra sa puteti invata din experienta noastra.

Punctul 0 al procesului de vanzare

Am fi tentati sa credem ca procesul de vanzare incepe atunci cand agentul si posibilul client se afla fata in fata, sau poate putin mai devreme, atunci cand fiecare se pregateste pentru discutia care urmeaza. Totusi, procesul de vanzare incepe atunci cand compania isi alege oamenii de vanzari care o vor reprezenta in fata publicului, si decide sa investeasca in dezvoltarea lor profesionala.

In momentul de fata, in aproape toate domeniile, piata este impartita intre competitori care, cel putin la nivel declarativ, sunt la fel de bine pregatiti, la fel de bine dotati din punct de vedere tehnologic si ofera pachete aproape identice de functionalitati si beneficii.

Astfel, apare intrebarea: “De ce ar accepta clientul oferta mea si nu pe cea a competitorului X?”. Experienta arata ca oamenii vor alege persoana cu care urmeaza sa colaboreze si care le garanteaza cele mai mici riscuri, nu neaparat cel mai mic pret, pentru produsul sau serviciul pe care vor sa il contracteze.

Un client fericit va aduce un alt client

Procesul de vanzare incepe sub forma unei relatii pur profesionale, dar un bun vanzator stie ca aceasta relatie trebuie sa devina tot mai confortabila si poate chiar sa capete forma unei prietenii. La Nexus Electronics, agentii de vanzari sunt incurajati sa construiasca relatii de lunga durata, care consolideaza business-ul si fac ziua de maine mai sigura pentru fiecare angajat din companie.

Nu pretul conteaza cel mai mult!

Politica de vanzari la Nexus Electronics nu este una a pretului cel mai mic. Se urmareste sa le fie oferita clientilor siguranta si sa le fie livrata valoare. Nicio companie nu va putea rezista timpului daca vinde doar din prisma pretului. Din pacate, in Romania se intelege foarte des ca pretul este cel care te face competitiv.

Dar sa ne gandim ce s-ar intampla daca pe piata pe care activeaza firma Ionescu SRL, ce isi vinde produsele doar la preturi mici, apare si firma Popescu SRL, care vinde aceleasi produse la preturi si mai mici. Firma Ionescu va fi eliminata treptat de pe piata daca nu se adapteaza. Daca firma Ionescu accepta sa scada preturile si sa obtina un profit si mai mic, va fi obligata pe parcurs sa faca si alte compromisuri privind calitatea produselor sale si procesul tehnologic, deci va pierde si fidelitatea clientilor. O alegere mai buna ar fi sa gaseasca o modalitate de a oferi clientilor un plus de valoare, care sa justifice pretul mai mare.

Nu incetati niciodata sa investiti in oameni

Alegeti cu grija oamenii pe care ii pastrati si pe care ii aduceti in companie. O companie nu este altceva decat rodul muncii oamenilor ce o formeaza. Asadar, nu ezitati sa investiti timp si bani in formarea unei echipe puternice. Daca oamenii sunt motivati, orientati catre clienti, daca le pot afla nevoile si le pot oferi solutii reale acestora, cu siguranta compania va fi longeviva si va fi perceputa ca una ce aduce valoare in piata.

Este important sa intelegeti ca procesul de formare a unui om nu se va termina niciodata. Oamenii nu devin pur si simplu autonomi. Ei au mereu nevoie de un leader care sa le arate directia, care sa ii asiste si sa ii ajute sa devina mai buni decat sunt deja. In plus, daca vreti sa construiti o echipa rezistenta si sa evitati fluctuatiile de personal, nu uitati ca oamenii isi doresc sa aiba succes pe plan profesional, sa fie remarcati, sustinuti si apreciati de catre managerul lor.

Pentru mai multe materiale video si tutoriale, abonati-va la canalul nostru de Youtube!