10 motive pentru care aveti nevoie de un sistem CRM?

In ziua de astazi operam intr-o economie globala in care se cumpara, se vinde si se comunica in multiple feluri. Barierele din toate domeniile sunt foarte scazute, astfel ca vom gasi competitie directa sau indirecta din ce in ce mai intensa. Asteptarile clientilor sunt tot mai ridicate si recomandarile se obtin cu tot mai multa dificultate. Companiile si carierele se pot dezvolta sau pot fi chiar sortite esecului prin simpla comunicare online.

mai multe vanzari cu crm.jpg

Sistemul CRM reprezinta procesul de monitorizare si analiza a interactiunilor pe care le aveti cu clientii existenti dar si cu prospecti. Un software CRM reprezinta o modalitate pentru centralizarea, simplificarea, securizarea si scalarea engagement-ului pe care il au clientii.

Cum cresteti vanzarile cu un CRM?

CRM-ul este un sistem care va creste numarul de vanzari, dar totodata va si permite intregii firme sa se organizeze mai usor, indiferent ca vorbim despre relatia dintre angajati sau despre obtinerea unor rapoarte detaliate asupra activitatii. CRM-ul pune clientul in centrul preocuparilor, iar clientul nu este al departamentului de Vanzari, ci este responsabilitatea intregii companii.

Daca inca nu v-ati convins ca aveti nevoie de un astfel de sistem, vom explora impreuna principalele motive pentru care un CRM va sustine dezvoltarea si eficienta business-ului.

1. Eficientizati munca in echipa

Colaborarea este esentiala pentru orice organizatie, iar un sistem CRM este locul comun care gestioneaza toate informatiile de contact ale clientilor, istoricul si detaliile interactiunilor, sarcinile si agenda fiecarui angajat, comenzile trecute, prezente si viitoare, documentatie aferenta produselor, ultimele versiuni de contracte etc.

Tot ceea ce vor trebui sa faca angajatii va fi sa verifice in CRM aceste date si sa isi coreleze activitatea cu oricare dintre colegi. Desigur ca informatiile sunt securizate, in functie de responsabilitatile fiecaruia.

Managerii nu vor mai trebui sa sune un angajat pentru a sti ce activitatea deruleaza ci o afla direct din CRM, avand posibilitatea sa-i aloce acestuia o sarcina noua (intalnire, contactarea unui client, regandirea unei oferte etc).

2. Automatizati sarcinile de lucru

In multe situatii angajatii sunt ineficienti sau gresesc din cauza sarcinilor pe care le executa manual, de la preluarea unor date pe hartie si reintroducerea intr-o aplicatie, pana la realizarea unui raport detaliat de activitate.

CRM-ul automatizeaza o mare parte din sarcini: trimiterea de notificari, alerte pentru lead-uri si oportunitati, actualizarea istoricului de colaborare cu clientii, obtinerea unui raport de activitate, trimiterea unei oferte, completarea unor campuri, generarea unei campanii de e-mail marketing etc sunt doar cateva exemple.

Automatizarea duce la eliminarea sanselor de aparitie a erorilor si la castigare de timp, indiferent de departament: Vanzari, Marketing, Contabilitate, Comercial, Achizitii etc

3. Cresteti productivitatea angajatilor

Pe baza unui sistem CRM, angajatii au acces la informatii si functionalitati oriunde se afla, nu numai atunci cand sunt la birou. Aceasta inseamna ca in orele petrecute in trafic, tren sau aeroport, orice angajat poate ramane conectat la activitate si deveni productiv. Asta face ca soft-ul CRM sa fie extrem de eficient cand aveti o echipa mare care lucreaza pe teren.

Mai mult, colectarea datelor, direct pe tableta sau telefon si nu pe agenda, scuteste un angajat de introducerea datelor in sistem atunci cand revine la birou.

Si pentru manageri se va dovedi extrem de util un CRM, intrucat acesta le va afisa toate informatiile de care au nevoie, fara a mai pierde ore intregi in discutii sau sedinte cu echipa.

Timpul castigat poate fi folosit pentru activitati suplimentare sau cu valoare mai mare, fie ca vorbim despre mai multe vizite la clienti, de pregatirea unei vanzari sau despre crearea unei campanii de marketing.

4. Creati o viziune pentru viitor

In contextul unui sistem ERP sau a unuia financiar, ati putea considera ca CRM-ul reprezinta metoda prin care puteti crea niste imagini din viitor. CRM-ul sugereaza si diverse trenduri si evenimente care vor deveni indicatori de baza pentru castigurile si profitul ce vor veni.

Ca manager al unei companii puteti folosi sistemul CRM pentru monitorizarea acestor indicatori de baza. Puteti analiza schimbarile legate de generarea lead-urilor, crearea oportunitatilor sau valorile indicatorilor aparuti pe parcursul “palniei de vanzari” pentru detectarea unor potentiale probleme din viitor.

5. Veti putea avea o pozitie proactiva in managementul business-ului

Un manager de vanzari va avea o viziune mai clara si specifica. Va fi necesar sa observe activitatile individuale, ale agentilor de vanzari si echipelor pentru a putea identifica diverse probleme care ar putea afecta crearea de profit. Problemele ar putea proveni din zona acoperirii insuficiente a unei arii de interes, apelurilor catre clienti, ratele de conversie a prospectilor sau oportunitatile de inchidere.

Managerul unui departament de Marketing va avea nevoie sa identifice activitatile si campaniile de marketing si sa ajusteze planul de marketing in conformitate cu ceea ce a dat rezultate sau a fost un esec in trecut.

Managerul unui departament de Servicii Clienti va analiza care dintre colegii sai este cel mai eficient la finalizarea situatiilor, va primi alerte atunci cand anumite probleme nu sunt solutionate pana la implinirea termenului limita si va monitoriza escaladarea solicitarilor.

Un manager de Produs are nevoie sa monitorizeze Cazurile pentru intelegerea defectelor care apar la un produs, trendurile in sistemul de suport sau solicitarile clientilor referitoare la imbunatatirea produselor sau serviciilor.

6. Va dezvoltati business-ul

Prospectarea nu este o sarcina care apartine exclusiv unui agent de vanzari. Ea reprezinta de fapt o colectie de activitati manuale sau automatizate desfasurata pe o multitudine de canale din care va rezulta crearea unui lead sau a unei oportunitati.

Puteti folosi CRM-ul pentru atragerea lead-urilor prin site, prin campaniile pe email, prin organizarea de seminare, webinare, conferinte sau targuri, orientandu-i ulterior spre un agent de vanzari. Ar trebui sa asociati unui lead un agent de vanzari imediat, cat compania dumneavoastra inca este proaspata in memoria potentialului client.

Puteti directiona agentii de vanzari spre activitati de cross selling (vanzare unor servicii sau produse care au legatura cu ceea ce intentiona sa cumpere) sau up-selling (vanzarea unui produs imbunatatit).

7. Replicati practicile eficiente

Fara indoiala ca aveti cateva idei despre cum sa cresteti engagementul clientilor. Cel mai probabil vreti sa va asigurati ca oferiti clientilor o experienta de calitate.

Cu ajutorul unui sistem CRM veti putea inregistra cele mai rasunoatoare vanzari si procese de servicii pentru clienti care vor avea rol de ghida in viitoarele interactiuni. Pot fi create sabloane si folosite pe ca angajatii sa se ghideze dupa ele in procesele complexe. Automatizarea sarcinilor poate fi folosita pentru asigurarea integrarii celor mai bune practici fara a fi necesara interventia uner persoane din conducere.

8. Veti face mai mult cu mai putine resurse

Unul dintre principalele motive pentru care clientii nostri aleg sistemul CRM este ca sunt siguri de faptul ca fac anumite greseli in relatia cu clientii.

De exemplu, chiar recent ne-au declarat doi clienti din industrii complet diferite o problema clasica: 80% dintre clienti provin din 20% din ceea ce business-ul ofera. Oricat de pozitiva ar fi diagnoza aceasta, nu poate sa nu ii faca sa se gandeasca la potentialul nedescoperit inca.

Aici vorbim despre acel “long tail” marketing, zona cu produse sau servicii nu atat de populare insa cu posibilitate de dezvoltare.

Cu ajutorul automatizarii in marketing si a unui sistem CRM puteti prospecta si zona “long tail” care altfel nu ar fi eficient de analizat folosind resursele companiei.

Abilitatea angajatilor de a jongla cu un numar mare de task-uri, oportunitati, cazuri, comunicari si informatii este periclitata daca nu folositi uneltele adecvate.

Un sistem CRM reprezinta cheia pentru a-i ajuta sa isi gestioneze activitatile fara a face greseli.

9. Aveti un management al riscului mult mai crescut

Un alt avantaj al unui sistem CRM este acela de transfer al responsabilitatilor. De cate ori nu vi s-a intamplat sa se piarda contacte si clienti in momentul in care unul dintre colegi a plecat si un alt angajat i-a preluat conturile?

Multi dintre clientii nostri ne-au declarat ca au existat situatii in care locul unuia dintre angajati a fost luat de catre un altul si efectele negative s-au simtit imediat: targeturile de vanzari scad si prospectii se indreapta spre alta companie – situatii in care nu vreti si nici nu trebuie sa fiti.

10. Aveti interactiuni mai bune cu clientii

Personalizarea produselor si serviciilor este ceea ce va va diferentia pe o piata concurentiala. Sistemul CRM poate surprinde informatii detaliate si activitati de vanzari. Poate crea iluzia unei interactiuni personalizate.

Probabil ati remarcat felul in care Google prezinta reclamele. Credeti ca este o coincidenta? Nu! Va afiseaza reclamele cele mai apropiate de interesele dumneavoastra, lasandu-va impresia ca va intelege preferintele si nevoile.

Avand stocate o multime de informatii despre clienti veti putea crea niste legaturi mult mai valoroase. CRM-ul se poate spune ca este o veritabila mina de aur atat pentru departamentul de Vanzari, cat si pentru cel de Marketing, Comercial/Aprovizionare, Planificare. In lipsa unui sistem CRM, toate aceste informatii trebuie „stoarse” din discutii cu angajatii sau din fisiere Excel, o abordare neproductiva si care genereaza erori de interpretare.

Dupa cum puteti observa, avantajele unui sistem CRM sunt multiple, indiferent de domeniul in care lucrati. Daca v-am trezit curiozitatea, puteti contacta colegii din echipa de vanzari pentru a va lamuri si mai exact cum va putem personalizat solutia CRM pentru nevoile business-ului dumneavoastra.